0

تشخیص انگشتر دست ساز و ماشینی

تشخیص انگشتر دست ساز و ماشینی

ساده ترین روش برای تشخیص انگشتر دست ساز و ماشینی

همانطور که همه ما میدانیم اصلی ترین فرق انگشتر دست ساز با ماشینی، قیمت آن است.

کسانی هم که شناخت زیادی از روش ساخت انگشتر ندارند. کافیست که به قیمت، ظاهر انگشتر و چند ترفند ساده ای که در ادامه مطلب به آنها بصورت کامل اشاره می کنیم، توجه کنند.

قیمت انگشترهای دست ساز به واسطه هنرهایی مثل قلم زنی، شبکه کاری و مخراج کاری و… که روی رکاب انگشتر بکار رفته تا چند میلیون قیمت گذاری می شوند ولی حتی اگر انگشترهای ماشینی نگین خوبی داشته باشند، قیمت زیادی ندارند.

امروزه در جوامع مردم ما دو نوع انگشتر را مورد استفاده قرار می دهند یکی انگشتر ماشینی و دیگری انگشتر دست ساز. اما بسیاری از مردم در تشخیص انگشتر دست ساز و ماشینی با مشکل مواجه هستند و نمی دانند کدام انگشتر دست ساز است و کدام انگشتر ماشینی. بسیاری از فروشندگان سودجو و متقلب انگشترهای ماشینی را به جای انگشتر های دست ساز با قیمت گزافی به مردم می فروشند. در این مطلب ما بر آن شدیم تا با آموزش نکات کاربردی و مهم شما را در تشخیص انگشتر دست‌ساز از ماشینی کمک کنیم.

ساخت انگشتر دست ساز

فرق انگشتر دست ساز با ماشینی

تفاوت اصلی قاب یا رکاب انگشتر دست ساز و غیر دست ساز در کیفیت مواد اولیه و کیفیت ساخت و پرداخت و در نهایت، قیمت آن ها است. به طور کلی رکاب ها و قاب ها را به دو دسته ی دست ساز و غیر دست ساز (ماشینی یا ریختگی) تقسیم می کنیم.

کارگاه انگشتر دست ساز

1) انگشتر دست ساز

همان طوری که می دانید در ساخت انگشتر دست ساز کار بیشتری انجام می گیرد. همین امر باعث می شود تا انگشتر دست ساز ظاهر بهتر و شکیل تری داشته باشد. رکاب انگشتر دست ساز معمولا به دو روش ساخته می شوند.

روش اول: پس از ذوب و عیار کردن فلز و نورد آن و تهیه ی مفتول ها و ورق های مورد نیاز، طی مراحل برش کاری، خم کاری و جوش کاری قالب اولیه بر اساس سنگ یا نگین مورد نظر تهیه و سپس ظرافات و پرداخت نهایی روی آن صورت می گیرد. در این روش تمام مراحل با ابزارهای دستی انجام شده و زمان زیادی صرف طراحی ساخت یک انگشتر به صورت تکی خواهد شد. انگشتر یا کلا زیورآلاتی که به این صورت ساخته می شوند را عموما، کاملا دست ساز می نامند و معمولا به دلیل زحمت زیاد مراحل ساخت و صرف زمان بیشتر، اجرت یا هزینه ی ساخت بالایی دارند. البته این نوع انگشترهای دست ساز بسته به طراحی، ظرافت، زیبایی، کیفیت ساخت و مهر استاد سازنده ای که روی رکاب انگشتر حک شده است، قیمت گذاری میشوند و می توان آن را تا چندین میلیون هم ارزش گذاری کرد.

روش دوم: ابتدا قالبی اولیه از رکاب انگشتر بر اساس اندازه و نوع سنگ و نگین تهیه می شود. سپس فلز ذوب و عیار شده درون قالب ریخته شده و پایه ی اولیه به روش ریخته گری برای یک انگشتر خاص تهیه می شود (با استفاده از این روش امکان ساخت بیشتر از یک رکاب انگشتر وجود خواهد داشت). سپس مراحل اضافی مثل قلم زنی، سوهان کاری،اره کاری، مخراج کاری و یا سایر ظرافات روی قالب اولیه به کمک ابزار دستی صورت گرفته و پرداخت نهایی انجام می شود. انگشترهایی که با این روش ساخته می شوند را عموما، دست ساز می نامند و معمولا به دلیل صرف زمان کمتر در طراحی و ساخت، اجرت یا هزینه ی ساخت رکاب کمتری نسبت به روش اول دارند. این انگشترها نیز بسته به طراحی، ظرافت، زیبایی و کیفیت ساخت و مهر استاد سازنده ای که روی رکاب انگشتر حک شده است قیمت گذاری میشوند.

قالب انگشتر ماشینی یا ریخته

2) انگشتر ماشینی یا ریختگی

در این دسته از انگشترها، قالب اولیه براساس یک اندازه ی استاندارد تهیه و به روش ریخته گری، تعداد زیادی از آن قالب اولیه ساخته می شود. بیشتر ظرافات و شکل نهایی انگشتر در قالب اولیه در نظر گرفته شده است و پس از ریخته گری، تنها نیاز به پرداخت نهایی خواهد بود. انگشتر یا زیورآلاتی که با این روش ساخته می شوند را عموما، ریختگی یا ماشینی می نامند و معمولا به دلیل صرف زمان بسیار کمتر در ساخت و تولید تعداد بالا از یک فرم، اجرت یا هزینه ی ساخت بسیار کمتری نسبت به نوع دست ساز دارند. این قالب ها یا رکاب انگشتر نیز بسته به طراحی، ظرافت، زیبایی و کیفیت ساخت و عیار فلز قیمت گذاری می شوند. یکی از دلایلی که می‌تواند باعث افزایش قیمت انگشتر ماشینی یا ریختگی شود به کار رفتن نگین با کیفیت و اصلی بر روی رکاب آن انگشتر می باشد که باعث می شود تا قیمت آن انگشتر بالاتر از سایر انگشتر های ماشینی با نگین های بی کیفیت بشود.

یکی از ویژگی های بارز در انگشتر های ماشینی تیرگی و لکه های داخل رکاب انگشتر است که بسیار محسوس است در صورتیکه در رکاب انگشتر های دست ساز داخل آن بسیار تمیز می باشد و هیچگونه لکه ای وجود ندارد.

نکته مهم دیگری که در شناسایی انگشتر ماشینی وجود دارد این است که لبه های انگشتر ماشینی مقداری پلیسه دارد که در دیدن آن باید بسیار دقت نمود. عیار نقره هم یکی دیگر از معیار های شناسایی انگشتر دست ساز و ماشینی است که معمولا انگشتر های دست ساز عیار نقره بالاتری نسبت به انگشتر ماشینی دارند. انگشتر های دست ساز دارای عیار ۹۵ و ۹۲۵ می باشد که ۹۲۵ بسیار رایج تر می باشد و انگشتر های ماشینی دارای عیار ۹۰ هستند.

تشخیص انگشتر دست ساز و ماشینی با تصویر
  1. با تصویر شماره(1)دقت کنید. که در انگشتر های دست ساز، انگشتر ساز به راحتی میتواند داخل دهانه انگشتر و زیر نگین را جلا بدهد و آنطور که میخواد می تواند انگشتر را به میل خود به هر اندازه و شکلی که خواست در بیاورد، اما در انگشتر های ماشینی به علت قیمت پایینی که دارد ارزش تمیز کردن و جلا دادن رکاب را ندارد و هزینه بر است، همچنین انگشتر ساز امکان دسترسی به زیر نگین جهت جلا دادن و براق کردن آن ندارد پس در شناسایی آن به شدت هوشیار باشید. البته بعضی مواقع هم پیش میاد که زیر نگین انگشتر دست ساز هم زیاد تمیز نیست پس به این نکته دقت کنید که هر انگشتری که زیر نگینش تمیز نبود دلیل نمیشود که 100% انگشتر ماشینی باشد.
  2. به لبه ی انگشترها در تصویر شماره(2) نگاه کنید. در انگشترهای ماشینی، لبه ها معمولا مقداری پلیسه دارند. پلیسه به برجستگی‌های کوچک، تیز و ناخوشایندی که بر روی یک قطعه پس از فرایند ساخت باقی می‌ماند گفته می‌شود.
زرسی برچسب‌ها:

نظرات کاربران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *